torstai 15. syyskuuta 2011

Voisiko tässä olla vastaus?

Meille tupsahti jostain KuntoPlus-lehden irtonumero. Syödessäni aamupalajogurttiani selailin lehteä siinä samalla. Eräs artikkeli kuitenkin kiinnitti huomioni, olisiko siinä vastaus? Artikkelissa kyseltiin, että "montako kertaa sinun pitää syödä?" ja siinä esiteltiin Uusi paastomalli: IF. If tarkoittaa jaksottaista paastoa, pätkäpaastoa, joka muistuttaa muistaisten esi-isiemme ruokailutapoja. Tätä kuuria käytetään sekä laihduttamiseen että painonhallintaan. Teho perustuu paaston ruokahalua hillitsevään vaikutukseen, jonka ansiosta energian kokonaissaati pysyy normaalia alhaisempana.  Helpoista paasto on kun se aloitetaan nukkumaan mennessä (klo 22 - 23) ja jatkuu iltapäivään (n. klo 15) saakka.

Tämä paastomalli on tarkoitettu:
 • Sinulle, joka haluat syödä hyvin edes kerran päivässä
 • sinulle, joka et jaksa laskea kaloreja
 • sinulle, jonka työ ei ole fyysisesti niin vaativaa, ettet tulisi toimeen ilman aamiaista
 • sinulle, joka harrastat korkeintaan kuntoliikuntaa
 • sinulle, joka kärsit verensokerin heilahtelun aiheuttamasta energiatason vaihtelusta
 • sinulle, joka haluat hillitä ruokahaluasi: paasto panee kampoihin syömishormoneille
 • sinulle, joka haluat parantaa keskittymiskykyäsi
 • sinulle, joka haluat syödä kaikenlaista ruokaa.
Artikkelissa oli vastattu myös kysymyksiin
 1. Johtaako aamiaisen poisjättäminen alhaiseen verensokeriin?
 2. Eikö päivän mittaan tule kamala nälkä?
 3. Mutta eivätkö lihakset kärsi proteiininpuutteesta?
 4. Onko pätkäpaasto terveellistä?
Lyhyesti jos poimin edellä mainittuihin kysymyksiin vastauksia, niin aamiaisen väliin jättäminen ei välttämättä tarkoita alhaista verensokeria. Paastojaksot voivat hillitä ruokahalua. Eikä proteiineja ole pakko nauttia jatkuvasti, vaan päinvastoin. Näyttääkin siltä, että lihakset reagoivat proteiinien saantiin silloin, kun niitä nautitaan melko pitkin väliajoin. Paaston hyvää tekevät vaikutukset näyttävät vieläkin suuremmilta kuin perinteisissä laihdutusmenetelmissä.

Kuulostaa aika hyvältä loppujen lopuksi, mutta onko se sitä? Mitä sudenkuoppia tässä voi piillä? Luulen, että tämä malli voisi sopia minulle, mutta uskallanko kokeilla? Paaston aikana saa juoda vettä ja jopa kahviakin ihan normaalisti. Voisin olla syömättä aamupalaa, jättäisin lounaan väliin. Voisin varata työpaikalle pienen välipalan, hedelmän tms. jonka voisin syödä sitten kun paasto sallii. Ruoka sitten kotona, samoin iltapala.

Onko tätä sitten tarkoitus noudattaa elämänsä loppuun saakka? Ilmeisesti... Sillä kuinkahan käy, jos palaa tavalliseen ruokailutahtiin tämän jälkeen? Nouseekohan paino taas kohisten?

Nyt siis tarvitsisin mielipiteitä ja kysymyksiä, jos joku tästä lyhennelmästäni jäi mieltä vaivaamaan. Mutta minua tämä kiinnostaa...

2 kommenttia:

 1. Moikka! Löysin blogisi sattumalta ja minusta tämä on hyvin mielenkiintoinen ja olet hyvä kirjoittamaan. En voi sanoa, että ymmärrän tilannettasi, enkä sitäkään, että tietäisin miltä sinusta tuntuu. Kirjoituksesi perusteella haluat laihduttaa todella kovasti, mutta sinua turhaututtaa kun kokeilet kaikkeaa, mutta kokeilut jäävät kesken, eivätkä tuota tuloksia? Minä haluaisin jotenkin auttaa.. Olen ollut joskus kuntosalilla töissä ja ollut joskus todella hyvässä kunnossa, siihen pääsin liikunnan ja ruokavalion avulla. Joten annan sinulle neuvon millä voisit päästä alkuun:
  a)Kerro lähipiirillesi tavoitteesi, (eli realistinen tavoite, esim. -4kg kuukaudessa) ja pyydä tukea rakkailtasi, lukemani mukaan sinulla on ihana lähipiiri.
  b) Aloita pienestä, älä yritä heti juosta maratonia, vaan mene alkuun vaikka ihan vaan 10 min kävely lenkille joka päivä, seuraavalla viikolla 15 min, sitä seuraavalla 20 min, seuraavalla nostat kävely tahtia jne..
  c) Yritä aikatauluttaa syömistä, parasta olisi syödä 3 tunnin välein, sillä saat aineenvaihdunnan hyvin liikkeelle, eikä tuu niin usein otettua sitä herkkua välipalaksi kun olet valmiiksi suunnitellut ateriasi.
  Sen haluan vielä sanoa, että mä uskon siihen, että pääset tavoitteeseen, kunhan sinulla on tarpeeksi tahdon voimaa, päättäväisyyttä ja tukihenkilöitä. Älä pelkää epäonnistumista, sillä sinä onnistut. Toivon, että et koe kommentiani epäsopivana. Lähetän valtavasti tsemppiä ja mielenkiinnolla seuraan blogiasi! :)

  VastaaPoista
 2. Voi kiitoksia ja tervetuloa mukaan! :)
  Neuvot ovat aina tarpeen, niitä saa ilman muuta antaa.

  VastaaPoista