perjantai 20. kesäkuuta 2014

Neuvolaa ja sokerirasitusta...

Heipparallaa taas pitkästä aikaa :) Hiukan on hidas tämä minun bloggailutahti, mutta jotain olisi nyt tulossa :) Nimittäin neuvolakäyntiä... Ja sokerirasitusta...

Kävin kuluneella viikolla neuvolassa. Rv oli 15+5. Jo kolmas neuvola siis. Kaikki oli ihan ok, heoglobiini oli tosin vain 116, kun edellisellä kerralla nelisen viikkoa sitten se oli 113. No, noussut kuitenkin, ei laskenut. Verenpaine ok, painoa 0,9 kg vähemmän kuin edellisessä neuvolassa. Nyt neuvolanvaa'alla paino oli 126,9 kg, omalla vaa'alla aamusella 125,6 kg. Tällä kerralla kuunneltiin ekaa kertaa sydänääniä. Oman terkan tilalla oli nyt sijainen, joka ei sitten löytänyt niitä sydänääniä. Ei oikein uskaltanut painaa kunnolla näitä minun makkaroita. Soitti sitten paikalle kokeneemman terkan, joka löysi äänet heti. Siellä se pieni sydän jumpsutti <3 Sain samalla ajan parin päivän päähän sokerirasitukseenkin.

Olin etukäteen jo ihan varma, että pomppaan aivan varmasti sokereissa. Aikaisemmissa raskauksissa paastoarvon kanssa on ollut pieniä ongelmia, jotka ovat hoituneet ruokavaliolla. Eli raskausajandiabetes, vaikka kukaan minulle siitä ei silloin suoraan sanonut. Luin myöhemmin papereista. En kummemmin ohjeita saanut, vain kehoituksen vältellä liikaa sokeria. No, sokerit pysyi hallussa aika hyvin ruokavaliolla ja ns. täsmäliikunnalla eli tarkoitti pientä liikkumista iltasella, vähän ennen nukkumaanmenoa. Niinpä edellisissä raskauksissa joko kävin iltaisin pienellä, noin puolen tunnin kävelyllä tai poljin kuntopyörää vartin tai 20 minuuttia. 

Varmana narahtamisesta meninkin sitten sokerirasitukseen labraan 12 tunnin paaston jälkeen. Ensimmäinen putki verta ja sen jälkeen juotavaksi se sokerilitku. Se ei ollut niin pahaa kuin pelkäsin, aika makeaa ja vadelmaista. Viimeinen desi teki hieman tiukkaa, mutta alas meni kakomatta. Olo oli sen jälkeen kyllä kieltämättä vähän ns. utuinen. Tunti odottelua ja seuraava putki verta. Taas tunti odottelua ja viimeinen putki. Sitten pääsin kotiin. Muutaman tunnin päästä terkka soitti tuloksista. Kuten olin jo tiennytkin, narahdin paastoarvosta. Paasto oli 5,7 kun raja on 5,3. Tunnin jälkeinen arvo 7,8 kun raja 10,0 ja kahden tunnin jälkeinen arvo 6,8 kun raja 8,3 (muistaakseni). Muut arvot siis hyvät, paasto ylitti rajan eli raskausajan diabetes on taas diagnoosina. Sovittiin ensi viikolle käynti terkan luona, antaa ruokavalio-ohjeita ja mittarin kotiin kotiseurantaa varten. Hyvä juttu! Jos nyt sais kunnon ohjeet! 

Googlettelin jo tuota RD:ta. Minulla noita riskitekijöitä saada rd on useampi. On nuo aikaisemmat rd:t, on sukurasite, ylipaino (nämä tiesinkin), mutta uutena juttuna oli PCO. Sekin löytyy ja samalla muistin, etten ole siitä maininnut terkalle. Täytyy muistaa seuraavalla käynnillä sanoa, että sellainenkin löytyy. Ainakin rd riskeihin se liittyy. 

Että näin :) Tässä pitää nyt siirtyä täysjyvätuotteisiin (inhoan niiden makua), herkkujen vähentämiseen, sokerin ja rasvan tarkkailuun vielä suuremmassa määrin, kasvisten ja hedelmien lisäämiseen sekä säännölliseen syömiseen. Vähän noista on nyt lipsuttu, mutta nyt on erittäin hyvä syy pitää kiinni noista. Toki en täysin luovu herkuista, syön pullan tai kakkua, jos kylästelen/juhlin, mutta arkena ei. Mutta jos tämä ei riitä, niin sitten tietenkin katsotaan kuviot uusiksi. Toivon, että samantyylinen toiminta auttaa nytkin, kuin aikaisemmin. 

Mutta nyt juhannuksen viettoon! Täällä on kylmää, tuulista ja luntakin sateli! Toivottavasti teillä on paremmat kelit!


                     Hyvää juhannusta kaikille!!


2 kommenttia:

 1. Tehäänkö sulle se sokerirasitustesti siksi niin aikasin ku ollu entisissä raskauksissa? Mullehan tehtiin vasta viikolla 26. Ja pomppasin paastoarvosta.
  Mukavaa olisi kuulla enemmän kuulumisia. :) hyvää kesää sinne.
  Ja mäkin aluksi inhosin niitä täysjyvätuotteita, mutta nopeesti niihin tottu ja nykyään meillä syödään esim riisi vain täysjyvänä.
  Nyt vauva on maailmassa ja pitäny ruisleivät jättää ku mahavaivaa jo pikkusella niin ei kehtaa enempäänsä kiusata :/
  Tsemppiä ruokavalion ylläpitämiseen! :)

  VastaaPoista
 2. Hei mitäs sulle kuuluu?:)

  VastaaPoista